Tips voor online pianolessen

16-11-2020

De komende weken/maanden zullen er weer heel wat lessen online moeten doorgaan. Niet enkel vanwege de afgekondigde lockdown, maar allicht ook daarna nog door quarantaine of isolatie. Hieronder enkele tips om goed voorbereid te zijn voor een online pianoles.

Check de kwaliteit van je internetverbinding. Het meest ideale scenario is een computer die via een ethernetkabel met de modem verbonden is, maar dit is praktisch gezien niet altijd haalbaar. Bekijk in dat geval of het wifi-signaal in de buurt van de piano sterk genoeg is. Les volgen via tablet of smartphone werkt uiteraard ook, maar is mogelijks voor jou iets moeilijker om vingerzettingen te zien, partituren te bekijken of notities op het scherm te lezen.

Zorg er ook voor dat de batterij van je laptop/tablet/smartphone voldoende opgeladen is. Al zorgt de uitroep "Juf Hester, je hebt nog maar 1% batterij, je bent bijna plat" natuurlijk ook wel voor de nodige hilariteit tijdens de les. Gelukkig lag de oplaadkabel vlakbij 😊.

Verwittig je huisgenoten dat je les volgt, zodat je (hopelijk) niet gestoord wordt en ze niet ongewenst in beeld komen. Als pianist is het erg moeilijk om een rustig plekje op te zoeken voor je les, want die piano verhuis je niet zomaar. Vandaar dat goede communicatie met je huisgenoten essentieel is.

Bekijk op voorhand al even het camera-perspectief. Ideaal is een zijaanzicht met zicht op de pianotoetsen. Denk aan een constructie met een stoel met daarop wat boeken om de juiste hoogte te bereiken. Dat je hoofd mogelijks minder goed in beeld is, lijkt wat ongezellig. Maar voor het praktische verloop van je les is het handiger om je vingers en het klavier te kunnen zien. Als je met een laptop werkt, kan je het scherm ook kantelen. Op momenten dat je voorspeelt, kantel je naar beneden zodat het klavier en je vingers in beeld zijn, wanneer ik feedback geef of je zelf vragen stelt kantel je terug naar boven zodat ik je gezicht kan zien en je het scherm ook makkelijker zelf kan zien.

Probeer ook rekening te houden met de belichting. Vermijd tegenlicht, dus zet de camera niet recht tegenover een raam of lamp. Zorg er langs de andere kant ook voor dat er niet te weinig licht is. Op video wordt weinig licht al snel heel erg donker.

Zorg dat je partituren en iets om te schrijven klaarliggen voor aanvang van je les. Als je muziek speelt waarvan ik zelf niet de partituur heb, bezorg me dan op voorhand de partituur zodat ik van achter mijn pc kan meevolgen. Wil je graag nieuw repertoire leren tijdens je les? Contacteer me dan op voorhand, zodat ik je alvast enkele voorstellen kan doen en we tijdens je les geen tijd verliezen met downloaden en printen van partituren.

Denk ook even na over wat je graag wil leren tijdens je les. Online is helaas niet alles mogelijk... Door de vertraging op het internet is 4-mains of repertoire voor 2 piano's niet haalbaar om tijdens de les te spelen. Ook "ieder 1 hand" is wat moeilijker. Al kan dat wel: als jij je microfoon uitzet kan je meespelen wanneer ik de andere hand speel. Maar ik kan dan niet horen of het juist was. Als je een wat complexer stuk speelt dat in de afwerkingsfase zit, maak je ook best op voorhand een geluidsopname. Via een live-verbinding komen niet alle subtiele nuances tot hun recht. Met een opname lukt dat toch al iets beter, al is dat nog steeds niet helemaal hetzelfde als een live uitvoering.

Laat ons dan ook hopen dat we snel terug de mogelijkheid hebben om lessen 'normaal' te kunnen organiseren. Maar voor onze eigen gezondheid en uit respect voor wie in de zorg werkt, is het beter om nu zo veel mogelijk fysieke sociale contacten te vermijden. En dan is het wel een groot voordeel dat we online nog contact kunnen houden en leerprocessen verder kunnen zetten.